Canonical tag

Een Canonical tag is een HTML-element dat wordt gebruikt om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de originele en meest relevante is. Dit is vooral handig voor websites met meerdere versies van dezelfde pagina, zoals bijvoorbeeld een mobiele versie en een desktopversie. Door een Canonical tag toe te voegen aan de pagina’s, kan de website-eigenaar ervoor zorgen dat zoekmachines de juiste versie indexeren en weergeven in de zoekresultaten. Dit kan helpen om dubbele inhoud te voorkomen en de SEO-prestaties van de website te verbeteren.

Wat is een Canonical tag?

Een Canonical tag is een stukje code dat wordt gebruikt om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de belangrijkste is. Het is een manier om dubbele inhoud te voorkomen en ervoor te zorgen dat zoekmachines de juiste pagina indexeren.

Stel je voor dat je een webshop hebt en je verkoopt een bepaald product. Je hebt echter verschillende pagina’s waarop dit product wordt weergegeven, bijvoorbeeld een pagina met een beschrijving van het product, een pagina met klantbeoordelingen en een pagina met gerelateerde producten. Als je geen Canonical tag gebruikt, kan het zijn dat zoekmachines denken dat dit drie verschillende pagina’s zijn met dezelfde inhoud, wat kan leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten.

Met een Canonical tag kun je aangeven welke pagina de belangrijkste is en welke pagina’s als duplicaat moeten worden beschouwd. Dit helpt zoekmachines om de juiste pagina te indexeren en te tonen in de zoekresultaten.

Het gebruik van een Canonical tag is vooral belangrijk voor grote websites met veel pagina’s en inhoud. Het kan ook nuttig zijn voor websites die inhoud delen met andere websites, zoals nieuwsartikelen of blogposts.

Het is belangrijk om te weten dat een Canonical tag geen garantie is dat zoekmachines de juiste pagina indexeren. Het is slechts een suggestie en zoekmachines kunnen ervoor kiezen om een andere pagina te indexeren als ze denken dat dit beter is voor de gebruiker.

Het is ook belangrijk om te weten dat een Canonical tag niet de enige manier is om dubbele inhoud te voorkomen. Andere methoden zijn onder meer het gebruik van 301 redirects en het gebruik van de noindex-tag.

Als je een Canonical tag wilt gebruiken, moet je deze toevoegen aan de kop van de HTML-code van de pagina. De tag ziet er als volgt uit:

Je moet de URL van de pagina invoeren waarvoor je de Canonical tag wilt gebruiken. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de URL overeenkomt met de URL van de pagina waarop de tag wordt geplaatst.

Als je een CMS gebruikt, zoals WordPress, kun je vaak een plugin gebruiken om Canonical tags automatisch toe te voegen aan je pagina’s. Dit kan handig zijn als je veel pagina’s hebt en het handmatig toevoegen van tags te veel werk is.

In conclusie, een Canonical tag is een belangrijk hulpmiddel om dubbele inhoud te voorkomen en ervoor te zorgen dat zoekmachines de juiste pagina indexeren. Het is vooral belangrijk voor grote websites met veel pagina’s en inhoud. Het is echter geen garantie dat zoekmachines de juiste pagina indexeren en er zijn ook andere methoden om dubbele inhoud te voorkomen. Als je een Canonical tag wilt gebruiken, moet je deze toevoegen aan de kop van de HTML-code van de pagina en ervoor zorgen dat de URL overeenkomt met de URL van de pagina waarop de tag wordt geplaatst.

Hoe implementeer je een Canonical tag voor SEO?

Als je bezig bent met het optimaliseren van je website voor zoekmachines, dan heb je waarschijnlijk wel eens gehoord van de Canonical tag. Maar wat is het precies en hoe implementeer je het voor SEO?

De Canonical tag is een HTML-element dat aangeeft welke versie van een pagina de originele is. Dit is vooral handig als je meerdere versies van dezelfde pagina hebt, bijvoorbeeld omdat je dezelfde content op verschillende URL’s hebt staan. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je een webshop hebt en dezelfde productpagina’s op verschillende manieren kunt bereiken, bijvoorbeeld via verschillende categorieën of filters.

Het probleem met meerdere versies van dezelfde pagina is dat zoekmachines niet altijd weten welke versie ze moeten indexeren. Dit kan leiden tot dubbele content, wat weer kan leiden tot een lagere ranking in de zoekresultaten. Met de Canonical tag geef je aan welke versie de originele is, zodat zoekmachines weten welke versie ze moeten indexeren en welke versies ze moeten negeren.

Het implementeren van een Canonical tag is gelukkig niet moeilijk. Het enige wat je hoeft te doen is het toevoegen van een link-element aan de head-sectie van de pagina. Dit link-element verwijst naar de originele versie van de pagina. Bijvoorbeeld:

In dit voorbeeld verwijst de Canonical tag naar de originele versie van de pagina met rode schoenen. Als er andere versies van deze pagina zijn, bijvoorbeeld via verschillende categorieën of filters, dan moeten deze versies ook een Canonical tag hebben die verwijst naar de originele versie.

Het is belangrijk om te weten dat de Canonical tag geen garantie is dat zoekmachines de originele versie van de pagina zullen indexeren. Het is slechts een suggestie. Als zoekmachines denken dat een andere versie van de pagina relevanter is voor gebruikers, dan kunnen ze ervoor kiezen om die versie te indexeren in plaats van de originele versie. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de andere versie meer backlinks heeft of beter geoptimaliseerd is voor bepaalde zoekwoorden.

Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de originele versie van de pagina de meest relevante en geoptimaliseerde versie is. Dit betekent dat je ervoor moet zorgen dat de content op de pagina uniek en van hoge kwaliteit is, dat de pagina goed geoptimaliseerd is voor relevante zoekwoorden en dat de pagina goede interne en externe links heeft.

Als je meerdere versies van dezelfde pagina hebt, dan is het ook belangrijk om te kijken naar de structuur van je website. Misschien kun je de verschillende versies samenvoegen tot één pagina, of kun je ervoor zorgen dat de verschillende versies niet meer bereikbaar zijn via verschillende URL’s. Dit kan helpen om dubbele content te voorkomen en de relevantie en autoriteit van de originele pagina te versterken.

Kortom, de Canonical tag is een handige tool om dubbele content te voorkomen en zoekmachines te helpen de originele versie van een pagina te vinden. Het implementeren van een Canonical tag is niet moeilijk, maar het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de originele versie van de pagina de meest relevante en geoptimaliseerde versie is. Door te werken aan de structuur en kwaliteit van je website, kun je ervoor zorgen dat zoekmachines de juiste pagina’s indexeren en dat je hoger scoort in de zoekresultaten.

Conclusie

Een canonical tag is een HTML-element dat wordt gebruikt om zoekmachines te vertellen welke versie van een pagina de originele is en welke versies als duplicaten moeten worden beschouwd. Het is een belangrijk hulpmiddel voor SEO en kan helpen bij het voorkomen van problemen met dubbele inhoud. Door het gebruik van een canonical tag kan de autoriteit van een pagina worden geconcentreerd op één URL, wat kan leiden tot betere zoekresultaten en een hogere rangschikking in zoekmachines. Kortom, het gebruik van een canonical tag is een belangrijke stap in het optimaliseren van de SEO van een website.