Link Building

Linkbuilding – Wat is het en waarom is linkbuilding belangrijk?

Linkbuilding is een techniek om met behulp van verwijzingen van andere sites naar die van u, hoger in Google te eindigen. Deze techniek is een zoekmachine optimalisatie techniek (SEO), een specialiteit van Exalo Media. Wij hebben een Engelstalige cursus gemaakt: Link Building Strategies – Create Your Own Marketing Plan.

Wat is linkbuilding?

Link Building
Link Building

Zoekmachine optimalisatie (SEO, search engine optimization) is een geheel van verschillende technieken, strategieën en methodes om op natuurlijk wijze meer verkeer naar uw website te krijgen. Linkbuilding is een SEO methode welke waarde voor uw site genereert met behulp van links op andere websites die naar uw website verwijzen.

De andere websites moeten wel een relatie hebben met het onderwerp van uw website. Voorbeelden van deze websites zijn nieuws websites, blogs, online telefoonboeken, een bedrijvengids, enz.

Links bouwen werd al in het begin van de opkomst van Google gepraktiseerd. In die tijd telde alleen het aantal links dat een website kreeg. Gelukkig is dat nu niet meer zo.

Tegenwoordig is de kwaliteit van de link belangrijker dan het aantal. Kwaliteit links bouwen is een SEO techniek voor de lange termijn. Dat zijn met name links die blijven staan waar ze worden geplaatst, bij voorkeur op een website met een hoge autoriteit. Met autoriteit wordt bedoeld ‘page authority’ en ‘domain authority’.

Waarom is linkbuilding belangrijk?

Google is de meest populaire zoekmachine in Nederland. We richten ons in dit artikel op Google. Wat Google wil zien is dat uw website waarde biedt aan een gebruiker van de zoekmachine.

Een bezoeker die een zoekopdracht in Google invoert wil een relevant antwoord zien. De taak van Google is een relevant antwoord te bepalen aan de hand van uw eigen teksten en verwijzingen van anderen.

Wanneer uw homepage of een artikel op uw website op nummer 1 staat bij een bepaalde zoekopdracht, is dat geen garantie voor de toekomst. Stel dat een bezoeker telkens niet langer dan enkele seconden op uw website blijft. Dan denkt Google dat het antwoord dat zij gaf niet relevant genoeg is. De bezoeker gaat immers snel terug naar Google om een ander resultaat aan te klikken.

Conclusie: zorg eerst voor de relevante informatie, content, en werk dan pas aan een backlink profiel.

De waarde van links

Inkomende links zijn de nummer 1 ranking factor. Links krijgen een attribuut mee: nofollow of dofollow. Dit betekent dat de zoekmachine robot (een bot of crawler) de link naar de andere website niet of bij een ‘dofollow’ juist wel volgt.

De waarde van de link is dus gebaseerd op de bron die de link aan uw website geeft. Heeft deze website autoriteit? Wordt de website vertrouwd door veel mensen? Hoeveel bezoekers heeft de website die naar die van u verwijst?

Voordat u een verwijzing wilt hebben van een site, is het verstandig een beetje onderzoek te doen naar de waarde van de website waar de link op komt.

Er zijn verschillende websites en programma’s om de waarde en autoriteit van een website vast te stellen.

Mijn favoriete tooltje is een plugin voor Google Chrome browser: Quick SEO by Ranking Signals. U kunt dit gratis downloaden in de Chrome Extenstion Marketplace en installeren.

Let op: links naar uw website zijn alleen waardevol als de website die naar uw website verwijst in hetzelfde onderwerp schrijft. Hebt u een website voor uw hondenuitlaatservice, dan is een link op een forum over de beurshandel waardeloos.

Conclusie over Linkbuilding

  1. Een goed backlink profiel is de beste manier om hoger in Google te eindigen.
  2. Een verwijzende link vanaf een website met hoge autoriteit is een lange termijn investering.
  3. Linkbuilding is ook een manier om uw merk op de kaart te zetten.
  4. Linkbuilding is geen losse flodder. Het gaat hand in hand met andere SEO strategie”en.

Over linkbuilding en de link building cursus

In onze cursus leert u hoe u een link building marketing plan maakt. Een planning voor zolang u zelf wilt, waarin u precies vastlegt welke stappen u per dag neemt om een link van een bezoeker of andere website te verkrijgen. Wanneer u te snel links plaatst, krijgt u van Google een penalty, een straf. Uw website zal juist lager eindigen in de resultaten omdat het lijkt dat u een spammer bent. Dat wilt u niet en daarom is het verstandig om een vast plan te volgen.

De cursus bevat veel lessen met extra materiaal. Dit bestaat uit overzichten met websites waar u verschillende typen media delen kunt: ebook websites, foto website, video sharing websites, persberichten websites enzovoorts. Er is zelfs een link naar een infographic embed code generator en een lijst van maar liefst 100 infographic websites waar u uw creatie kunt uploaden en een link naar uw website mag plaatsen.

Bekijk de link building cursus hier:
Link Building Strategies – Create Your Own Marketing Plan