One Page Website laten maken

One Page Website – De zin en onzin verklaard

One page websites zijn ontzettend populair. Ze zijn makkelijk en snel in elkaar te zetten met een mooi thema en lopen over van het gracfische geweld zoals: binnenvliegende teksten, oplopende tellertjes en metertjes en grote foto’s die vloeiend in elkaar overgaan. Maar, wat is nou eigenlijk de functie van een one page website? En waarom zou u een one page website laten maken?

Wat is een one page website eigenlijk?

Een one page website is in het kort een website bestaande uit één pagina waar alle informatie op vermeld wordt. Er is dus bijvoorbeeld niet een aparte pagina met missie, visie, contactgegevens en openingstijden, enzovoort.

U kunt een one page pagina herkennen aan het feit dat een klik op een link in het menu inhoudt dat de pagina naar onderen bladert. Op een gewone website zou er een nieuwe pagina worden ingeladen.

Bekijk eens de website van deze kledingwinkel in Leeuwarden https://www.madeliefsite.nl/. De website is een one pager en het wordt soepel geladen. Het is een mooie site. Het aantal woorden op de site is 702.

Op moment van schrijven staat de site in het kaartje op plek 2, wanneer ik Google op ‘kledingwinkel leeuwarden’ en dat is een hele goede score. Dus scoren met een onepager kan zeker wel. Echter, bij de organische resultaten, onder het kaartje, vinden we de site niet meer terug op de eerste pagina. En dat is jammer. Hoe zou dat kunnen?

one page website
one page website

Wat is het doel van de one pager?

Een one page website heeft maar een doel en dat is op het gebied van marketing. Zo kunt u bijvoorbeeld een one pager maken om:

  • een bepaald thema uit te dragen,
  • een enkel product aan te prijzen,
  • de lancering van een evenement onder de aandacht te brengen
  • een bedrijfsactiviteit te benoemen,
  • op 1 bepaald keyword proberen te ranken in Google.
  • lead generatie

Een website met een eigen domeinnaam, gericht op een bepaald thema o.i.d., noemen we ook wel een satellietpagina. Deze pagina is bedoeld om e-mail adressen te verzamelen (lead generatie met een landingspagina) of om bezoekers door te sturen naar de hoofdpagina, de bedrijfspagina.

One Page Website laten maken
One Page Website laten maken

One page website: wat zijn de voordelen?

Hoewel het voor de meeste klanten wordt afgeraden een single page website te gebruiken, heeft het degelijk een aantal voordelen.

Focus – omdat de inhoud beperkt is gehouden door een bepaalde boodschap te brengen of een enkel product of dienst te promoten, ligt de nadruk hier alleen op. De bezoeker wordt dus niet afgeleid en blijft bij het onderwerp betrokken.

Navigatie – er is eigenlijk geen navigatie op een one page website. Als u een item in het menu aanklikt schuift de pagina naar beneden. Het is zelfs mogelijk om met de pijltjestoetsen van uw toetsenbord de pagina te bedienen. Voor de goede gebruikerservaring (UX – User–Experience) is de single page website dus wel een handige.

Minder onderhoud – omdat er een beperkte hoeveelheid informatie is en geen andere pagina’s zijn, is het onderhoud van de onepage website wel gemakkelijker. Behalve het updaten en back-uppen van de website is er niet veel meer te doen.

Prijs – wat kost een single page website? Niet zoveel in vergelijking met een klein zakelijke website laten maken. Een single page website is bij Exalo Media in Leeuwarden al te koop vanaf €275 ex btw. En dat is dan al inclusief een contactpagina en een plattegrond. Bloggen kan dan ook al.

Een klein zakelijke website begint bij €750,- ex btw en heeft tegenwoordig minimaal 6 pagina’s. Die moeten natuurlijk gevuld worden en dan gaan de uren van de webdesigner tellen.

Wat zijn de nadelen van een single page website?

Waar voordelen zijn zijn ook nadelen. En dan pakken we gelijk maar even het grootste nadeel: vindbaarheid.

Vindbaarheid in Google – het is mogelijk vindbaar te zijn in Google, dat zagen we aan de kledingwinkel eerder in dit artikel. Voordat Google een goed beeld kan maken van de inhoud van de website moet er wel genoeg informatie voor handen zijn. U weet inmiddels dat een onepager niet veel informatie bevat, daar alles op een pagina staat. Het kost de eigenaar van de one page website veel moeite, uren en er is veel kennis van SEO – zoekmachine optimalisatie – nodig om de site te laten scoren in Google.

Statistieken – als er meer pagina’s zijn, kunt u beter het gedrag van de bezoekers monitoren. Waar haken ze af? Waar blijven ze langer hangen? Welke keywords gebruikten ze om de site te kunnen vinden? Met maar één pagina is dit nu eenmaal beperkt.

Gebruikerservaring – bij de voordelen gaven we de gebruikerservaring als punt. Maar bij de nadelen hoort het ook thuis. Met een onepage website blijft de bezoeker maar scrollen. Dat betekent vaak ook dat de bezoeker niet weet (onbewust) wat er van hem of haar verwacht wordt. Hebt u wel een duidelijk doel voor ogen met de website? Hebt u rekening gehouden met de customer journey? Helaas haken de bezoeker bij een te lange one pager af. Als dat een potentiële klant was kost dat dus geld!

Laadtijd – omdat de pagina alle informatie in een keer laden moet, kost het een tijdje voordat de pagina op het scherm komt. En dat geldt des te meer voor het inladen op een mobiele telefoon. Het wachten is te compenseren. Hoe vaak ziet u een indicator die ronddraait of volloopt wanneer u op een website komt? Dat is dus om ons voor de gek te houden. Omdat we beweging zien blijven we wachten tot de site is ingeladen.

Hoe kan ik in Google scoren met een one page website?

Zoals ik al eerder vertelde in dit artikel: dat is best moeilijk, maar niet onmogelijk.

Als ik ervan uit ga dat u de onepager niet als een bedrijfswebsite wilt inzetten, maar als een landingspagina zult u moeten adverteren in Google, op Facebook, Twitter en Linkedin. U zult dus betaald in beeld moeten komen om echt de investering van de one page website er uit te halen.

Hoe lang het duurt de investering terug te verdienen hangt van vele factoren af. Hebt u uitgerekend wat u per nieuwe klant aan marketing kunt uitgeven? Als u €100 per te verwerven klant kunt uitgeven om aan die klant €500 te verdienen, dan zijn de kosten van de onepager nog wel te overzien en wellicht snel terug te verdienen. Neem ook de kosten voor het adverteren in bijvoorbeeld Google Adwords mee in de berekening. U zult zien dat het dan best nog een dure grap kan worden, zo’n ‘goedkope’ website met één pagina.

Maar hoe kunt u dan wel scoren met zo’n single page website? U zult flink aan de bak moeten. Een online marketingplan voor de langere termijn maken bijvoorbeeld. Hierin legt u vast welke marketingactiviteit u wanneer doet. Ook is het verstandig de content die u daarbij nodig hebt alvast te maken om vervolgens de content in te plannen als blogartikel. Op Facebook kunt u met een bedrijfspagina ook artikelen inplannen. Hebt u een infographic publicatie in uw marketingplan opgenomen? Wacht niet tot enkele dagen voor de publicatie met maken van de infographic maar begin daar z.s.m. mee.

Als u deze maand een planning maakt van de te delen informatie (blog, afbeeldingen, infographics, eBooks, tips, etc.) dan hebt u rond de publicatie de handen vrij om social influencers te benaderen met de vraag of ze op de publicatie datum willen ‘praten’ over uw artikel.

Tussendoor is het zaak om relevante links te delen op uw zakelijke sociale media accounts, mee te praten in discussiegroepen en te werken aan uw backlink profiel.

Wij van Exalo Media kunnen u hier gratis bij helpen. Schrijf u in voor onze mailinglijst en krijg elke week een nieuwe mail om meer bezoekers naar uw site halen. Hieronder vallen ook de genoemde content marketing strategieën zoals bloggen en infographics maken en publiceren

Google’s Matt Cutts over de relatie tussen SEO en de One Page Website

Over single page websites in combinatie met SEO zei Google medewerker Matt Cutts het volgende in deze video:

It’s going to depend on what your particular area is, what the topic is, and what kind of layout you come out with. But if it works for you and for users to have that all on one page, for the most part, it should work for Google as well.

Let even op de woorden ‘But i fit works’, ‘for the most part’ en ‘should work’. Hoeveel onzekerheid kunnen we in drie zinnen kwijt? Meneer Cutts houdt niet één, maar wel drie slagen om de arm.

Mijn webdesigner adviseert een One Page Website, maar ik twijfel

Een nieuwe website is een investering in uw bedrijf. Het is tegenwoordig (Ok, al wat langer) standaard onderdeel van de marketingmix en het snoept gewoon budget af. Daarom moet de gemaakte keuze wel een goede zijn.

Bij Exalo Media | Webdesign Leeuwarden adviseren we eigenlijk nooit een one page website. Als webdesign bureau kunnen we gewoon wel garanderen dat de website nooit in de top 3 in Google komt, zoekend op uw favoriete keyword of branche + locatie (Bv: ‘webdesign leeuwarden’). Het komt er op neer dat er gewoon niet genoeg tekst voor handen is om het doel en het onderwerp te kunnen bepalen, zegt Google.

De single page website van de kledingwinkel die ik eerder aanhaalde als voorbeeld stond wel bij de local businesses op de eerste plaats. Is dat een toevalstreffer? Nee, daar geloof ik niet in bij Google. De vermelding aldaar is een vermelding van de Local Business Page welke de ondernemer (m/v) in Google+ heeft gemaakt (TIP! Maak een G+ pagina voor uw bedrijf!). De website is niet bij de organische resultaten te vinden op de eerste pagina.

One page website vs multi page website
One Page WebsiteMultipage Website
Optimaliseren voor meerdere keywords, zogenaamde keyword setNeeJa
Houdt rekening met de bedoelingen van de bezoeker (op het gebied van navigeren)NeeJa
Mogelijkheid om verschillende buyer persona’s te ’targeten’.
Bijvoorbeeld door de teksten op verschillende manieren op te bouwen door het MBTI model toe te passen.
NeeJa
Houdt de laadtijd van de pagina laag.Niet altijdJa, multi page website gemaakt door
Exalo Media laden binnen 2 seconden
Heeft off-site adverteren nodig om genoeg bezoekers te krijgen.JaSoms, hangt af van de concurrentie positie
Gemakkelijk gebruikers van de site volgen voor ‘engagement’.Ja, maar de hoeveelheid data is bepert om een goed beeld te krijgenJa
Geschikt voor alle apparaten.Ja, alle one page themes voor WordPress zijn responsiveJa
Mogelijkheid om belangrijke code aan de header toe te voegen.Ja, meestal welJa, meestal wel
Meerdere onderwerpen mogelijk op de site.Nee, dat is juist de bedoeling van een One PagerJa

One Page Website: Conclusie

One page websites zijn fantastisch voor nieuwe websites over een bepaald doel of speciale projecten of over een specifiek product. Exalo Media raadt de one page website altijd af in het geval de klant een nieuwe bedrijfswebsite nodig heeft. Als u op een feestje bent en mag vertellen over uw bedrijf, dan hebt u toch ook meer nodig dan 500 woorden?

Stel dat Google uw one page website heeft geïndexeerd. Dan heeft de index van Google dus één pagina.

Hebt u een website met 5 pagina’s, dan worden er vanzelfsprekend 5x zoveel pagina’s geïndexeerd en hebt u dus 5x meer kans om bij een zoekopdracht gevonden te worden.

Stel dat uw website met 5 pagina’s ook nog eens 10 blog artikelen heeft gepubliceerd. Ieder artikel heeft een eigen pagina en dus worden er al 15 pagina’s geïndexeerd.
Iedere pagina heeft een afbeelding. Dus dan heeft Google ook nog eens 15 afbeeldingen te indexeren, die de juiste ALT en TITLE tag hebben.

Hoe wilt u gevonden worden?